وي ادامه داد:اين يافته ها گذشته از اينکه زيست و معيشت مردم تالش را در دوره هاي پيش از تاريخي بازگو مي کنند ،خود مدخل و کليد فهم بسياري ازمسايل اجتماعي ،اقتصادي ،فرهنگي و جغرافيايي تالشان وتالش به شمار مي روند .
رهنمايي با اشاره به اينکه شرايط بوم شناختي تالش ،به ويژه منطقه مريان از نظر مطالعات ديرين شناسي جغرافيايي که بر روي يک سيرک يخچالي در اواخر دوران چهارم يعني آخرين دوره يخچالي شکل گرفته اظهار داشت:اين موضوع بيانگر اين واقعيت است که شکل گيري جوامع اوليه در حوزه هاي خارج از فلات مرکزي ايران ،تابع قانونمندي هاي طبيعي ديگري بوده است .
وي خاطرنشان کرد:اين بدين معناست که يکجانشيني اوليه بر روي سيرک يخچالي مريان نه به شکل متمرکز و به هم پيوسته ،بلکه اغلب به صورت واحد ها يا مجموعهاي از دولمن ها يا مساکن سنگي پيش از تاريخ ،پراکنده وجود داشته که نشانه هاي بازمانده ازآن در تمامي محدوده سيرک يخچالي ،مويد شکل باز از زيستگاه هاي اوليه انساني بوده است.
اين باستان شناس تاکيد کرد:به عبارت ديگر تالشان اوليه چون از تهاجم ديگران بيمناک نبوده اند ،نيازي به ساخت سکونت گاههاي بسته مانند قلعه و برج و بارو نداشته اند .
وي در ادامه گفت:حفاري هايي که در گورستان ها انجام مي گيرند،تنها بخشي از وضعيت اجتماعي و فرهنگي تالشان پيش از تاريخ را نشان مي دهند،براي آگاهي از ساير ويژگي هاي فرهنگي و اجتماعي تالشان در گذشته ،اين حفاري ها بايد به حوزه هاي مسکوني و درون دولمن ها هم تعميم داده شوند،تا مدارک بيشتري براي بازسازي فضاي زيست و معيشت تالشان فراهم آيد.
116
انتهای پیام/